Lilian Pungas – Mina, kliima ja majandus

17. aprillil 2020 toimus Eesti Rohelise Liikumise veebinar sarjas Mina ja Kliima. Majandusest rääkis Lilian Pungasega, kes tegutseb kliimaaktivisti ja Jena ülikooli doktorandina tasamajanduse (degrowth), biomajanduse ja kliimakaitse valdkonnas. Kliimamuutused on keeruline teema, millele lahenduste leidmine hõlmab suuri ümberkujundusi kogus ühiskonnas. Viimaste aastate jooksul on kliimakriis märkimisväärselt süvenenud.

❓Täna näeme, kuidas globaalne majandus kukub kokku, kui inimesed tervise huvides mõneks päevaks tööle ei lähe. Kas selline süsteem on jätkusuutlik?
❓Mida tähendab majandus muutuva kliima kontekstis?
❓Kas majandusmudeli muutumine on vajalik kliimamuutuse leevendamiseks?
❓Milliseid vastuseid pakub tasamajandus (degrowth) sotsiaalselt õiglase(ma) ja ökoloogilises suhtes säästva arengu tarvis? Millised näited eksisteerivad juba praegu üle maailma?

Lilian tegutseb kliimaaktivisti ja Jena ülikooli doktorandina tasamajanduse (degrowth), biomajanduse ja kliimakaitse valdkonnas. Varasemalt oli Lilian stipendiaadina Poliitilise Ökoloogia Instituudis Zagrebis. Ta on teinud teadustööd sõltumatu toidutootmise ja tasamajanduse valdkondades. Esinenud tasamajanduse konverentsidel, panustades innovaatiliste kodanikuühiskonna WECHANGE ja tasamajanduse Wachstumswende koostööplatvormide arendusse, on Lilian aktiivne muutuste eestvedaja. Kuigi baseerub küll peamiselt Berliinis, nokitseb Lilian suvel oma vagunelamu kallal Eestis ning intervjueerib doktoritöö tarvis datšnikke Ida-Virumaal. Vaata videot:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s